שתלים דנטליים

אנשים רבים מאבדים במהלך חייהם שיניים כתוצאה מחבלה או טראומה בפה, מחלת חניכיים שלא טופלה, עששת שגרמה לריקבון, שחיקה, וישנם גם מצבים של מחסור מולד בשיניים. אובדן ומחסור בשיניים מהווה פגם אסתטי, משפיע לרעה על יכולת הדיבור והלעיסה, ואף יותר מכך, עלול  לפגוע בבריאות הפה והחניכיים שלנו.

הודות לטכנולוגיות מתקדמות רפואת השיניים כיום מציעה פתרונות מתקדמים ביותר בתחום השתלות השיניים, אשר משתכללים כל העת, ומבטיחים תוצאות אופטימאליות להשלמת שיניים חסרות ולהבטחת בריאות פה מקסימלית.

טיפולי השתלת שיניים מתבצעים בהליכים כירורגיים, והשתלים הדנטליים מהווים תחליף לשורש השן, כל זאת מבלי לפגוע בשיניים סמוכות ולשמור בצורה אופטימאלית על בריאות הפה הכללית, כמו גם על האסתטיקה והנראות של הפנים.

רגע לפני שאתם עוברים ניתוח השתלה, מוגש לכם כל המידע שחשוב וכדאי לדעת על טיפול השתלות, כדי להתכונן ולהגיע אליו באופן הטוב ביותר.

שתלים דנטליים

מהו שתל דנטלי?

שתל דנטלי הוא בורג העשוי לרוב מסגסוגת טיטניום המוחדר לעצם הלסת במקום שן שנעקרה, והוא למעשה מהווה תחליף לשורש עליו ניתן להרכיב כתר, אשר מחליף את השן החסרה.

סוגי שתלים דנטליים

שתלים שונים נבדלים זה מזה בצורתם: קיימים שתלים מתכנסים, שתלים מקבילים, שתלים בעלי תבריגים גסים ושתלים בעלי תבריגים עדינים. כמו כן, נבדלים השתלים בפני השטח המצפה אותם.

השתלים הנפוצים הקיימים:

שתל  root form 

זהו שתל הקרוב ביותר בצורתו ומבנהו לשורש הטבעי של השן. שתל זה יותקן לרוב למטופלים בעלי עצם לסת יציבה ורחבה, אשר יכולה לקלוט את השתל ללא קושי.

שתל plate form 

צורתו של שתל זה הינה ארוכה ושטוחה המזכירה "צלחת", והוא מתאים למטופלים בעלי לסת צרה שאינה מאפשרת תמיכה ראויה לשתל הסטנדרטי.

שתל subperioteal

עבור מטופלים הסובלים משחיקה משמעותית של העצם ולא ניתן להחדיר אליה שתל, מתאים שתל זה אשר מוחזק על ידי מסגרת, וכך ניתן להימנע מחיבור של השתל ישירות אל העצם.

שתל מיני 

זהו שתל קטן יחסית המתאים למקרים בהם זקוקים להשתלת שיניים קטנות ו/ או חותכות. שתלי מיני נוטים להתאחות מהר יחסית בתוך העצם, ולכן גם מתאימים להשתלת שיניים מלאה המתבצעת ביום אחד.

מי מתאים להחדרת שתלים דנטליים?

ניתן להתקין שתלים דנטליים כמעט לכל אדם אשר איבד שיניים במהלך חייו. כמובן שהשאיפה היא להציל שיניים טבעיות, אך כאשר אין ברירה ונאלצים לבצע עקירת שיניים כתוצאה מהרס נרחב של השן, השתלים הדנטליים מהווים פתרון אידיאלי לשחזור שיניים.

 במקרים של מחסור בעצם אליה מחדירים את השתלים הדנטליים, ניתן בטכניקות כירורגיות מתקדמות לשחזר ולהגדיל את נפח העצם החסרה מחדש ולהתקין בה שתלים. כל זאת תוך התאמת הטיפול לכל מטופל בהתאם לצרכיו ולמצבו הדנטלי, במקצועיות, מיומנות ובשקיפות מלאה, תוך הבנת האפשרויות הקיימות העומדות לרשות כל מטופל.

כיצד מתבצע ניתוח השתלת שיניים?

באופן עקרוני ניתוח התקנת שתלים דנטליים מתבצע בשלושה שלבים כאשר ישנה התייחסות ספציפית למצבו הדנטלי (והרפואי כמובן) של המטופל, ולטיפולים מקדימים להשתלה, שלעיתים יש צורך לבצע כגון הרמת סינוס, השתלת עצם, אשר הינם הליכים כירורגיים פשוטים למדיי, אך יאריכו את משך התהליך כולו.

כאמור, במידה ועצם הלסת מוכנה להחדרת השתל, תהליך ההשתלה יתחלק לשלושה חלקים:

החלק הראשון הינו קיבוע של כל השתל אל תוך עצם הלסת בתנועת הברגה, ותפירת רקמת החניכיים מעליו, כך שהשתל אינו בולט מעליהן. לעיתים ועל פי מיקום השן (בדרך כלל בשיניים קדמיות) והמלצת הפריודונט תותקן שן זמנית העשויה חומר אקרילי בדרך כלל, והיא תקובע אל הלסת על ידי גשר.

השלב השני בתהליך ההשתלה, אשר מתבצע בדרך כלל לאחר שלושה עד שישה חודשים, הוא חשיפה של השתל על ידי הפריודונט מומחה החניכיים, והתקנת כיפת מתכת מעליו, במטרה להכין את השתל לקראת התקנת הכתר הקבוע, ולהקל על תהליך הריפוי של החניכיים במקום בו הוחדר השתל. במידה והותקנה שן זמנית, היא תוחזר למקומה לאחר התקנת כיפת המתכת.

בשלב השלישי אשר יבוצע לאחר מספר שבועות והחלמת אזור החניכיים בהן הוחדר השתל, יותקן הכתר הקבוע העשוי חרסינה בדרך כלל, המהווה את החלק הנראה לעין של השן, כאשר התאמתו המושלמת אל חלל הפה לעיתים תתבצע במספר פגישות במרפאתו של הפריודונט.

כמובן שבשיטת העמסה מיידית הנהוגה כיום, החדרת שתלים דנטליים והרכבת כתרים מתבצעת ביום אחד ללא חלוקה לשלבים.

היתרונות העיקריים של שתלים דנטליים

השתלים הדנטליים אשר מוחדרים אל עצם הלסת ומהווים תחליף לשורש הטיבעי של השן, מעודדים את המשך בניית העצם, ומשפרים את מערכת התמיכה והאחיזה של השיניים הסמוכות להן. השתלים עמידים מאוד ויאריכו ימים בפה המטופל, ומהווים רצף אסתטי אופטימאלי לשיניים הטבעיות, כמו גם לפונקציונאליות שלהן.

כמה זמן השתלים הדנטליים יחזיקו מעמד בפה?

התשובה לשאלה זו היא נגזרת של מספר גורמים עיקריים. בראש ובראשונה ישנה חשיבות למקצועיות של הרופא אשר ביצע את ההשתלה. מומחה החניכים הפריודונט, הוא הסמכות המקצועית המנוסה והמיומנת ביותר לביצוע החדרת שתלים דנטליים. הפריודונט הוא גם הסמכות המקצועית לביצוע אבחון מדויק, ולהתאים תוכנית טיפול מדויקת על פי המצב הדנטלי של פה המטופל, ולקבוע האם וכיצד יש לבצע את החדרת השתלים, והאם יש צורך בטיפולי הכנה מקדימים להשתלה.

בנוסף לכך, תחזוקה מוקפדת של השתלים, שמירה על היגיינה הכוללת צחצוח שיניים פעמיים ביום לפחות, ניקוי בין רווחי השיניים והשתלים, שימוש בשטיפות פה, והקפדה על ביקורים אצל שיננית להסרת אבנית, יסייעו בשמירה על השתלים לאורך שנים רבות.

לשמחתנו הודות לטכנולוגיות מתקדמות בתחום ההשתלות, השתלים יישארו בפה עשרות שנים, ובהרבה מקרים גם למשך כל החיים, וכדי להבטיח את הצלחת הטיפול דרושה כאמור מחויבותו של המטופל לתחזוקה אוראלית שוטפת מוקפדת של הפה, הקפדה על ביקורים שוטפים אצל מומחה החניכיים לאחר ביצוע ההשתלה וכמובן בחירת רופא מומחה מיומן, מקצועי ומנוסה לביצוע ניתוח להחדרת שתלים דנטליים.

האם לבצע השתלת שיניים אצל רופא שיניים כללי או מומחה חניכיים רופא פריודונט?

מעבר להיותה עבודה כירורגית עדינה ומורכבת (למרות שהיא נחשבת לפעולה כירורגית שגרתית), אשר דורשת מקצועיות ודיוק ברמה גבוהה מאוד, מתקיים בתהליך ההשתלה גם הליך ביולוגי בגוף, כאשר רקמות חלל הפה ועצם הלסת מסייעות בקליטת השתלים.

הפריודונט, הינו כאמור, בעל הידע המקצועי, המומחיות והניסיון, המקנים לו את היכולת לבצע אבחון למצב החניכיים של המטופל, ועל סמך אבחנתו לתכנן את הליך השתלת החניכיים, כמו גם מומחיות בתהליכים כירורגיים מקדימים להשתלה במידת הצורך בנושא בניית עצם, כל זאת בכדי לסיים את ההליך הטיפולי עם תוצאות אופטימליות שישמרו לאורך שנים רבות.

מהן ההכנות אותן יש לבצע לפני הליך ההשתלה?

מכיוון שלרוב הליך החדרת השתלים מבוצע בהרדמה מקומית, אין צורך בצום לפני הניתוח. מומלץ לאכול ארוחה קלילה לפני ההגעה למרפאה, ולעיתים ובהתאם למטופל הספציפי ימליץ הפריודונט לנטול אנטיביוטיקה לפני תחילת הטיפול ובמשך שלושה עד שבעה ימים לאחריו, וזאת במטרה להימנע מזיהומים.

סיכונים בהליך החדרת שתלים דנטליים

בהליכי התקנת שתלים דנטליים, וכמו בכל הליך כירורגי בחלל הפה, ישנו סיכון לזיהום בחתך הניתוח. פצע הניתוח הוא לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אך לעיתים נדירות עלול להתפתח זיהום משמעותי יותר, אשר ידרוש התערבות רפואית של ניקוי אזור החניכיים והשתל.

דימום בעקבות החתך שנוצר בחניכיים הינו תהליך טבעי, אשר ייפסק מעצמו מספר שעות לאחר סיום ההליך הכירורגי. לעיתים נדירות הדימום אינו מפסיק וגם מצב זה ידרוש התערבות רפואית.

תופעה ספציפית של ניתוחי השתלות חניכיים שעלולה להתרחש, הינה הפרעה בתחושה באזור השפתיים, אשר גם היא עשויה לחלוף במהלך תהליך ההחלמה באופן טבעי.

חושב לציין כי מרבית ניתוחי ההשתלות עוברים בהצלחה מרבית וללא התערבויות רפואיות נוספות. במידה והדימום או הנפיחות אינם חולפים מעצמם תוך מספר ימים מחלוף הניתוח, או שמתפתח חום מקומי או חום כללי ו/או הפרשת מוגלה מאזור הניתוח, יש לפנות במיידית לרופא המנתח לקבלת טיפול רפואי.

תהליך ההחלמה מניתוחי השתלה

מרבית המטופלים מדווחים כי כשבוע ימים לאחר ההשתלה, הכאבים חלפו והרקמות מסביב לשתלים הבריאו. כשעתיים לאחר הניתוח ובמהלך היממה הראשונה יש לאכול מאכלים ומשקאות רכים וקרים בלבד, ולצחצח שיניים במברשת רכה רק כעבור 24 שעות מהניתוח, ולהימנע מצחצוח באזור המנותח. גם לאחר הסרת התפרים יש להמשיך לצחצח עם מברשת רכה ובעדינות באזור ההשתלה.

בהתאם למורכבות ההשתלה, ועל פי המלצת הרופא המנתח מומלץ להימנע מפעילות גופנית אשר מגבירה לחץ דם ועלולה להגביר נפיחות ודימום, במשך שבועיים ושלושה, וכשחוזרים לפעילות לעשות זאת בהדרגה.