הטיפולים
הרמת סינוס
הרמת סינוס היא הליך חשוב והכרחי שמבוצע לפני השתלת שיניים במקרה של אובדן שן בחלקה העליון של הלסת, שגרם גם לאובדן העצם שתומכת בה. אם אתם נמצאים לקראת הליך של השתלת שיניים והרופא אמר שיש צורך גם בהרמת סינוס, אנחנו בטוחים שעולים לכם לא מעט שאלות, תהיות ואולי אפילו חששות מההליך עם השם הלא מובן. לכן אנחנו כאן כדי לרכז את כל המידע שחשוב לכם לדעת רגע לפני שתשבו על כיסא המטופל במרפאה.
מהם הסינוסים ולמה בכלל צריכים "להרים" אותם?
אנחנו שומעים הרבה על סינוסים בהקשר של צינון ומחלות חורף ורבים לא באמת יודעים מהם בדיוק. אז האמת היא שהתשובה הקצרה לכך היא – כלום. הסינוסים הם לא יותר ממרווחים ריקים הממוקמים באזורים שונים בפנים שלנו. תפקידם המרכזי הוא לנקז נוזלים שנוטים להצטבר בפנים כמו ליחה או נזלת.
אז למה בדיוק צריכים "להרים" את הסינוס? למעשה המונח השגור הזה לא כל כך מדויק, כי אנחנו לא מטפלים בסינוס עצמו, אלא בעצמות שממוקמות בלסת, מחזיקות את השיניים שלנו ומהוות חוצץ בין הלסת לסינוס. במצב של אובדן שן, הגוף שלנו סופג את העצמות שתמכו בה כדי להשתמש בחומרי הבניין שלהן לתהליכים חיוניים אחרים. אם מדובר בשיניים שממוקמות בלסת העליונה, הדבר יכול להוביל גם להרחבה של המרווח, כלומר הסינוס, בצורה שתקשה על שחזור השן.
מלבד אובדן שיניים אשר גורם כאמור לאובדן עצמות הלסת ומחייב לבצע הרמת סינוס לפני ביצוע השתלים, גם דלקות ומחלות חניכיים עלולות לגרום להרס העצמות האלו, גם אם השן עוד לא אבדה לחלוטין. בכל מקרה, הליך הרמת הסינוס הוא שלב חיוני ביותר בדרך לשחזור שיניים אבודות.
איך יודעים אם נדרשת הרמת סינוס?
בשלב הראשון של כל הליך השתלת שיניים נבצע צילום פנורמי וכן צילום CT של חלל הפה על מנת לגבש תמונה מדויקת ומהימנה של המצב שלו, תקינות העצמות וגבולות הסינוסים. בנוסף נבצע תשאול ובדיקות נוספות על מנת להתאים את סל הטיפולים הנכון ביותר בעבורכם. לאחר מכן הרופא ינחה אתכם לגבי המשך הטיפול ויספק הוראות מדויקות לשמירה על בריאות חלל הפה ולהיערכות נכונה לטיפולי השחזור.
סוגי הטיפולים וההבדלים המרכזיים ביניהם
את הרמת הסינוס נבצע באחת משתי שיטות מובילות שכדאי להכיר:
הרמת סינוס סגורה
טיפול זה נחשב לקל יותר מבין השניים והוא מבוצע כאשר ניכר כי המחסור בעצם אינו משמעותי כל כך. בדרך כלל פירוש הדבר יהיה שהמרווח שנוצר בעקבות אובדן העצם לא יהיה גדול משני מילימטרים. לכן גם הפעולה הכירורגית תהיה יחסית פשוטה, עם פחות סיכונים ותופעות לוואי.
במהלך הטיפול הזה, הרופא פוער פתח קטן בעצם הלסת ודרכו הוא מכניס לאזור תחליף עצם – מעין גרגירים עם חומר שמגרה את הגוף לאחות את העצם הפגועה בעצמו. במקרים מסוימים ניתן יהיה לבצע מיד אחרי הטיפול הזה את החדרת השתל לשיקום השן האבודה – אם כי חשוב לזכור כי לא תמיד זה יתאפשר והדבר תלוי בהחלטתו של הרופא המטפל.
הרמת סינוס פתוחה
כאשר ניכר הרס משמעותי של העצם המקורית והפער שנוצר בעקבות האובדן שלה גדול משני מילימטרים, בדרך כלל נשקול לבצע את הטיפול הזה, שנחשב מעט מורכב יותר מהטיפול ה"סגור".
בטיפול זה מבצעים את החתך במקום אחר – הרופא יפער מעין "חלון" בחלקה הצידי של העצם ההרוסה ודרכו יחדיר את תחליף העצם – כאמור גרגירים עם חומר שאמור לעודד את הגוף לבצע החלפה של העצם. ברוב המקרים לאחר טיפול כזה לא ניתן יהיה להחדיר לאזור גם את השתל ותידרש תקופת המתנה שבה העצם תיקלט ותשוחזר. זאת כדי להבטיח הצלחה של התהליך בכללותו ולמנוע קליטה לא נכונה של השתל והכתר לשחזור את השן האבודה.
סוגי הרדמה
ברוב המקרים, טיפול שחזור העצם מבוצע תחת הרדמה מקומית וטשטוש (סדציה). בטיפול באנשים עם מוגבלויות או באנשים עם פחד משמעותי מטיפולי שיניים ניתן יהיה לשקול גם טיפול תחת הרדמה מלאה.
האם הטיפול מסוכן?
כמו בכל הליך כירורגי, גם הרמת סינוס טומנת בחובה סיכונים מסוימים שהרופא יציג בפניכם לפני שתיכנסו לחדר הטיפולים. עם זאת, חשוב לזכור כי באופן כללי מדובר בטיפול פשוט יחסית, עם אחוזי הצלחה גבוהים.
הסיכון הנפוץ ביותר בטיפול כזה הוא פגיעה במימברנת הסינוס, או במילים פשוטות – בקרום שלו. זה אמנם נראה מבהיל, אך במצב כזה הרופא פשוט יידרש לתפור את הקרע שנוצר – פעולה שברוב המקרים מסייעת למנוע נזק אפשרי. עם זאת, ישנם מקרים שבהם נידרש לעצור את הטיפול עד להחלמה של האזור הזה – דבר שעלול להאריך את משך תקופת שחזור השן.
בנוסף קיים סיכון מסוים לזיהום, שמופיע בכל הליך שמערב סכין מנתחים. עם זאת, הנתונים על הטיפול הזה מראים שמדובר בסיכון מזערי ביותר. במקרים נדירים יותר עלולה להתרחש קליטה לא תקינה של חומרי השחזור והעצם המקורית, דבר שיעכב את הנחת השתלים ועשוי לדרוש טיפול נוסף לתיקון המצב.
כמו כן ישנן תופעות לוואי שעשויות להופיע אחרי הטיפול ולחלוף כעבור כמה ימים. התופעות האלו כוללות כאבים מקומיים, שטפי דם, דימום מהנחיריים, נפיחות או אפילו בצקות באזור הפנים. חשוב לזכור שמדובר בתופעות שאינן מסכנות אתכם בשום צורה.
הרמת סינוס: הנחיות ליום שאחרי
חשוב לזכור כי ככל שתקפידו לעקוב אחר ההנחיות שניתן לכם במרפאה בתום הטיפול, כך תשפרו את הסיכויים לקליטה נכונה של העצם ולהצלחת תהליך השחזור בכללותו.
ביממה הראשונה, יש להימנע ממזונות ומשקאות חמים או קרים מאוד וכן להקפיד על תפריט שכולל תזונה רכה ופושרת. בזמן הזה יש להימנע מצחצוח שיניים או משטיפת הפה. בנוסף עדיף להימנע מלהתעטש או להשתעל, דבר שאנחנו יודעים שעשוי להיות קשה, אך הוא הכרחי ביותר. ואם אתם כבר עושים זאת – התעטשו או השתעלו עם פה פתוח בלבד. בנוסף, חשוב שלא לקנח את האף.
בימים שאחרי הטיפול יש ליטול את התרופות שהרופא הורה לכם לקחת, להקפיד על מנוחה ולהימנע מפעילות מאומצת. כמובן שכדאי להימנע מספורט ובטח שלא לצלול, לטוס או לבצע כל פעולה אחרת שמפעילה לחץ על אזור הפנים. זה אומר גם להתרחק מכלי נשיפה ולא לנפח בלונים.
לאורך כל תקופת השיקום, יש להימנע בכל תוקף מעישון אשר מאט את זרימת הדם ועלול להאריך את משך ההחלמה או אף לפגוע בתוצאות הטיפול.
מתי לפנות למרפאה?
הכאב, הנפיחות והאדמומיות אחרי טיפול הרמת סינוס צפויים כאמור לחלוף בהדרגה לאחר כמה ימים או לפחות להיות פחות ופחות מורגשים ככל שעובר הזמן.
אם אתם רואים שזה לא המצב והתופעות האלו רק הולכות ומחמירות, ייתכן שזה אומר שיש כאן בעיה שחשוב לטפל בה. שימו לב לכל תופעה חריגה כמו חום גוף גבוה, מוגלה או נפיחות חריגה באזור הניתוח שרק מחמירה עם הזמן.
בנוסף, אם קינחתם את האף חזק מדי או ביצעתם פעולה אחרת שאולי הזיזה את חומרי השחזור ממקומם – חשוב לעדכן אותנו במהרה ואנחנו נדריך אתכם כיצד לפעול בהמשך. בכל מקרה שבו יש לכם ספק – עדכנו את הצוות שלנו ואנו ננחה אתכם כיצד לשמור על תוצאות הטיפול ועל הבריאות שלכם.